Om afhoppere

Hvad er en afhopper?

Det er et af de spørgsmål, det kunne være godt at afdække.

I gamle dage var det én, der gerne ville ud på vores side af jerntæppet og leve et andet liv i vesten. Det var farligt og ofte et ensomt liv. Ofte var det kunstnere og dessidenter men også spioner, der følte jorden brænde under dem.

Fra den amerikanske Heritage Dictionary: En, som har forladt sin religiøse tro, et politisk parti, ens principper eller en sag.

Normalt kaldes afhoppere ex-medlemmer eller tidligere medlemmer.

Der er sågar religionsforskere, der har lavet en videnskabelig kategori for afhoppere. F.eks. beskriver den engelske religionsforsker Bryan Wilsen afhoppere således:
”Afhopperen har almindeligvis brug for selvretfærdiggørelse. Han forsøger at rekonstruere sin fortid, at finde på undskyldninger for sit tidligere tilhørsforhold og skyder skylden på sine tidligere nærmeste bekendte. Det er ikke ualmindeligt, at afhopperen får indstuderet en ”rædselshistorie” til at forklare, hvordan han gennem manipulation, snyd, tvang eller bedrag blev forledt til gå med i eller forblive i en organisation, som han nu afsværger og fordømmer. Afhoppere, præsenteret sensationelt i pressen, har nogle gange forsøgt at tjene penge på fortællingerne om deres oplevelser i historier, de sælger til pressen. 
Akademikere betragter disse “rædselshistorie” for at være en særlig afhopper-genre og er endda nået frem til at anse det for at være en særlig kategori af genkendelige fænomener.”

Eller Lonnie Kliever, professor i religionsvidenskab ved Southern Methodist University i USA:

”Der er ingen tvivl om, at disse (afhoppere) præsenterer et fordrejet syn på de nye religioner til offentligheden, forskerne og retssystemet i kraft af, at de er så let tilgængelige og ivrige efter at udtale sig imod deres tidligere religiøse forbindelser og aktiviteter.”

The full Study: The Reliability of Apostate Testimony About New Religious Movements